"Това, което направиха колегите от ПП с т.нар. "декларация" е неуспешен опит да дублират нашето предложение – още в началото на този парламент нашият лидер предложи да набележим няколко основни цели и приоритети, около които да се обединим всички и за чиято реализация да работим всички заедно. Това наше предложение бе отхвърлено. Сега ПП ни предлага своята предизборна програма да стане едва ли не национален документ, около който да се обединим всички ние".

Това каза бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Теменужка Петкова в ефира на NOVA.

Нямаме основание да подкрепяме подобен документ. Аматьорски подход от ПП е да предложат на партиите в парламента своята предизборна програма, каза Петкова. Според нея "Продължаваме промяната" се намират в тотална изолация.

"С този документ не се предлага нищо ново за нас. В областта на енергетиката е много странна метаморфоза по отношение на въглищните централи. В своето 8-месечно, бих казала злополучно управление, ПП пое ангажимент към ЕК с ПВУ за закриване на практика на 50% от въглищните централи като договори ангажимент, с който да бъдат намалени въглеродните емисии с 40% от производството на електрическа енергия до края на 2025 г. Това означава намаление на мощностите, произвеждащи ток, с 50%. Същите хора, които поеха този ангажимент, в тази т.нар. "декларация" са записали, че въглищните централи са важни", заяви бившият енергиен министър.

"Виждам много странна позиция от ПП", обобщи политическите действия на своите политически противници тя.

Европейският регламент дава възможност съответната държава-членка при пределени обстоятелства да обоснове пред ЕК промяна в ПВУ или изготвяне на изцяло нов План за възстановяване и устойчивост. Второто не е вариант за нас. Трябва да акцентираме върху най-важните теми. Най-важното е да спасим въглищните централи, да гарантираме енергийната сигурност на страната и да гарантираме работните места в множество региони на България. Добивът на въглища е сектор, в който са заети десетки хиляди български граждани.