Правомощията и задълженията на КЕВР трябва да бъдат увеличени, за да може да  контролира енергийната борса и да налага жестоки санкции за манипулирането й. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Петко Ковачев от "Зелено движение".

"Опитваме се с колегите от парламента, с депутати от "Зелено движение“ да разработим вариант, който да увеличи правомощията и задълженията на КЕВР. Примерно по регламента REMIT, т.е. когато става въпрос за манипулиране на цените на базата на вътрешна информация, която Европейският съюз се стреми да предотвратява. Смятаме, че тук има доста какво да се поправи в Закона за енергетиката в тази посока, така, че наистина борсата да бъде една прозрачна територия в максимална степен. И това е нещото, което смятам, че също трябва да е част от промяната към либерализиран пазар – строг контрол върху борсовите сделки, буквално всяка една минута", обясни Ковачев.

Той изрази надежда информационните кампании, които се произвеждат от Министерството на енергетиката и от КЕВР до края на май, да бъдат адекватни, за да може хората да получат отговори на въпросите, които ги интересуват, а не обратното – да породят повече въпроси: "Всички ние трябва да търсим тази информация активно, да не чакаме само да ни я пуснат в последния момент".