Състав на Апелативен съд – София потвърди определената на първа инстанция мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо петимата обвинени за участие в организирана престъпна група за каналджийство и причиняване смъртта на 18 афганистански нелегални мигранти, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата

Телата на загиналите бяха открити в тайник в каросерията на камион, в който били превозвани незаконно с още 34-има души по посока границата със Сърбия. Експертиза доказа, че жертвите починали вследствие на задушаване. Установено бе, че чужденците са преминали със стълба телената ограда на границата с Турция. Дни по-късно, в горска местност в района на Ямбол, са били натоварени във въпросния камион. В района на "Траянови врата" на магистрала "Тракия" чужденците започнали да тропат, тъй като не им стигал въздухът. Камионът спрял едва край с. Локорско. При вида на жертвите шофьорът и спътникът му избягали.

Часове по-късно петимата обвинени за каналджийство са задържани. За участие в престъпната група обвинение ще бъде предявено и на друг българин. Той бе задържан в Гърция, в ход е процедура по екстрадирането му.

Съдът прие тезата на Апелативна прокуратура – София, че събраните доказателства дават основание да се предположи съпричастността към престъпното деянието на всеки от обвинените. Взе предвид и опасността да извършат престъпление и да се укрият.

Определението на Апелативен съд – София е окончателно и неподлежи на обжалване и протест.