Според българското законодателство желаещите да участват в избори трябва да представят списъци с поне 2500 подписа на техни поддръжници. При проверка на тези списъци от Комисията за защита на личните данни установила, че в тях има починали лица.

"Почти всички партии, които са участвали на изборите, не са спазили закона“, каза Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни.

Има партии, които включват в списъците си сериозна бройка починали лица.

Според проверката на Комисията най-голям е броят на починалите в списъците на ПП Социалистическа партия Български път (352) и новосформираната коалиция "Заедно" (156), ръководена от Ива Митева и Любомир Каримански, както и на ПП Българско Национално Обединение (117).

Контролиращият орган отчита нарушения и при пет от шестте формации в 49-ото Народно събрание. Сред тях най-много са починалите в списъците на "Има такъв народ" – 25-има. Следват коалициите БСП за България и ПП-ДБ с по 7 "мъртви души". ГЕРБ-СДС са били "подкрепени" от петима починали, според документите, а "Възраждане" – от трима. ДПС е единствената парламентарна сила без починали в списъците си.

От "Има такъв народ" заявиха за bTV, че ще отговорят на въпросите ни след като Комисията им изпрати резултатите от проверката. А в писмен отговор до bTV от ГЕРБ посочиха, че представителите на партиите и коалициите нямат право и не изискват представяне на лични документи на гражданите, които се подписват собственоръчно.