Пациенти с Паркинсон, предимно пенсионери, са принудени да заплащат по около 6000 лв. за иновативно лечение на болестта, което до миналата година е било покривано от здравната каса, но финансирането е спряно.

Става въпрос за хората, които се нуждаят от операция за имплантиране на устройство за дълбоко-мозъчна стимулация или за подмяна на батерията на устройството, предаде БНТ.

Евда Бирова - Кръстева е диагностицирана с Паркинсон през 2006 г. Веднага започва лечение, което 13 години следва стриктно. С годините обаче ефектът на лекарствата отслабва, а с това и състоянието ѝ се влошава.

През 2019 г. Евда се запознава с д-р Минкин, който ѝ представя иновативен подход в лечението на болестта - дълбока мозъчна стимулация - метод за облекчаване на симптомите на хората с Паркинсон. И връща надеждата за нормален живот на Евда.

"Той ми предложи този вариант. Имаше известни проблеми тогава със заплащането. Но някъде за месец-два се уредиха нещата със Здравната каса и тази операция, която е много скъпа, всъщност стана достъпна ... за повечето хора, които имат нужда от нея", разказва Евда Любенова Бирова - Кръстева.

"В началото резултатът беше зашеметяващ, тоест - тя ходеше много по-добре, имаше много по-добри движения, абсолютно сама се обслужваше. Почти нямаше офф моменти", разказва дъщеря ѝ Мария Кръстева.

В края на миналата година, обаче, състоянието на Евда се влошава заради изразходваната батерия на устройството. В края на декември семейството на Евда предприема стъпки за подмяна на батерията.

През януари месец тази година е насрочена процедура. Евда, обаче, разбира, че от началото на годината НЗОК вече не покрива тази дейност. И започват големите притеснения, защото семейството няма финансовата възможност.

"За хората, които вече са направили тази крачка - да си имплантират устройството за дълбока мозъчна стимулация, за съжаление, освен да съберат парите, друг вариант няма. Аз се надявам за нас или поне за бъдещите пациенти, които се нуждаят от дълбока мозъчна стимулация или пък от смяна на батерията след вече направена интервенция, Касата да покрива всичко - да покрива и консумативите, да няма такива големи заплащания, защото повечето хора, които се оперират са пенсионери по възраст или по болест и сумата е непосилна", казва Мария Кръстева, дъщеря на Евда.