Българите винаги ще бъдем на първите места по заболеваемост, защото липсва последователна здравна политика в България. Трябва да има една бърза и спешна здравна реформа, за да може да получим достъп до лечение. Това каза Пенка Георгиева – председател на пациентски организации "Заедно с теб“, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Тя обясни, че платените прегледи при специалист са в порядъка на около 200 лева, а таван на цените няма. "Не е въпросът в таван на цените. Това, което трябва да се направи, е да се осигури втори допълнителен стълб в Националната здравноосигурителна каса и който иска да си доплаща за повече медицински услуги, нека да има възможност. Тогава ще има по-добър достъп до лечение“, смята Георгиева.  

Тя посочи, че в България отделяме около 4% от БВП за медицински услуги, докато в западните страни процентите са 8. "Значи останалите 4% ние ги доплащаме от джоба си именно с тези цени. Нужна е спешна здравна реформа, за да осигурим равен достъп до лечение на всички. Дори в големи градове като Бургас няма денонощна аптека“, заяви специалистът.  

Георгиева коментира и цената на медицинските изделия, като посочи, че в България няма регистри на медицинските изделия. "Няма контрол и се злоупотребява. Леща, която тук струва 1000 лева, в Германия струва 300 лева. Как става това – липса на контрол“, заяви тя.