В Министерството на здравеопазването през последните 10 години липсва информационна кампания, с която да се обясни на хората, че не всичко е платено. То е длъжник на обществото, защото голяма част от напрежението между лекари и пациенти е от непознаването на правата и задълженията на пациентите. Това каза Пенка Георгиева – председател на Пациентски организации "Заедно с теб" в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“ в Европейския ден за правата на пациента, който за поредна година се отбелязва в страните-членки на ЕС.

"Днес е денят, в който трябва да популяризираме именно Европейската харта за правата на пациентите, която е от 4 важни точки, които винаги са ме ръководили в помощта към пациентите. За мен е най-важно правото за равен достъп, защото в София е едно, а в малките селища друго“, каза Георгиева.

"Тази година е редно да се наблегне на това правото на достъп, но профилактиката също е много важна, защото когато един човек след навреме своето здраве, после спестява при усложнения емоционални натоварвания, както и публични средства“ добави гостът.

По думите й ние живеем с мисълта, че всичко е безплатно, но това не е така. Тя сподели, че като пациентски организации винаги са искали да инициират закон за правата и задълженията на пациентите, но поради нестабилната политическа обстановка не може да се финализира и бе категорична, че е е крайно време да се случи.

Тя сподели, че към организацията й много често постъпват сигнали от граждани, като голяма част от тях са оплаквания на пациентите от лекари и лечебни заведения, а всъщност виновна е системата, защото е наложила такива ограничения.

Относно проблемът с НЗОК и предложението рецепта да не бъде издавана, ако не са изписани всички лекарства, Георгиева, заяви, че пациентската организация, на която е председател се е противопоставила на това категорично и анексът от април бе удължен до септември месец, когато трябва да се вземе крайно решение. Според нея в интерес на пациента е да може да си вземе поне тези лекарства, които са налични в аптеките.

Тя обяви, че по данни липсват 420 медикамента в аптечната мрежа, от които 350 са само по НЗОК. По този начин, ако лисва едното, а има другите 2 лекарства, изписани по рецепта и платени от Здравната каса, той няма да може да си вземе нищо и спира лечението си. "Смехотворно бе твърдението на НЗОК, че така  пациентът ще се дисциплинира и ще си пие хапчетата“, смята Пенка Георгиева.