Програмата "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ има за цел да формира правна грамотност и култура, повишаване на степента на спазване на законите и насърчаване на творческите търсения и изяви на младите ученици. Това каза председателят на Окръжен съд – Кюстендил Пенка Братанова в предаването "Денят на фокус“ по "Фокус“.

Програмата спомага и за тяхното професионално ориентиране, допълни тя.

Програмата е насочена към ученици от 5-ти до 12-ти клас и се провежда за девета поредна година, обясни Братанова. Стартира през 2014 г., като в началото се организират посещения на ученици в дните на отворени врати и симулирани процеси. С времето на много места започват да се организират и видеоконферентни срещи с учениците. "В Окръжен съд – Кюстендил и Районният съд в Кюстендил и Дупница направиха няколко такива срещи, на които се дискутираха въпросите за домашното насилие срещу малолетни и непълнолетни, както и превенция срещу употребата на наркотични вещества. През 2019 г. Окръжният съд започна да организира литературни конкурси като допълнение към самата програма“, допълни Пенка Братанова.

Тя обясни, че в програмата много активно се включват съдебните служители, свързани с PR, младшите съдии и съдебните помощници. Има и представители на районните и окръжни прокуратури, както и на Министерство на образованието.

Братанова обясни, че темите, дискутирани в образователните часове, са интересни за децата. "Освен че получават информация за специфичните правни процедури и видовете дела, получават и практическа информация по отношение на начина, по който трябва да се снабдят например със Свидетелство за съдимост. Обсъждат се теми, които са актуални и намират проявление в социалния и обществен живот, например злоупотреба с наркотични вещества, управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества, сексуално насилие, трафик на хора, защита от дигиталния свят. Това са все теми, които имат допир и връзка с младежта“, посочи тя.

Сред често обсъжданите въпроси са и наказанията, отбеляза Братанова. "Прави впечатление, че много често обръщат внимание на необходимостта от доживотен затвор например при ПТП“, допълни председателят на Окръжния съд – Кюстендил.