Внесохме 17 закона свързани с плана за възстановяване, приети са само 5. Може би ще ни трябват още 2-3 парламента, за да се приемат всичките, обясни вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в ефира на bTV.

Той обясни още, че за момента няма риск от загуба на парите по плана за възстановяване, но има риск от забавяне на проекти.

Относно закона за съдебната реформа, който не успя да мине на второ четене в правната комисия, Пеканов коментира, че не знае дали е повече повече ядосан или отчаян. Този закон също е важен, за да получим второто плащане по плана, което е на стойност от 724 млн. евро.

"Истината е, че в парламента няма мнозинство, както и никакво желание да минат законите, които са най-важни за всички ни. Корупцията е нещо страшно, изяжда държавният ресурс, води до бедност, това е бич, който ни спира към икономическо развитие".

Днес станахме свидетели на това как парламента отложи закона за съдебната реформа, който е заложен в плана за възстановяване. Отложиха го за някога, но не сега.

"Ако наистина имаха желание, щяха да го приемат, но те не искат, вижте как бързо върнаха хартиената бюлетина, за няколко дни". коментира Пеканов.

Зад приемането на тези закони, стоят милиарди, които очакваме по плана за възстановяване. Като каза, че през ден му звънят от Брюксел да го питат, дали е минал механизма за разследване на главния прокурор.

Според него това е реформа, която трябва да направим за себе си, не толкова за парите.