Новоизбраният премиер на Северна Македония избра конфронтацията и погазването на европейските принципи. От най-високата парламентарна трибуна даде заявка, че смята да отклони държавата от нейния евроатлантически път с думи, проповядващи вражда и омраза срещу европейска България, заяви председателят на ДПС Делян Пеевски, съобщават от пресцетъра на партията. 

"Арогантно декларираният отказ от изпълнение на договора с България, изискващ включването на българите в Конституцията с промени в основния закон, е грубо нарушение на процеса на интеграция на Северна Македония в ЕС. Преди повече от месец се обърнах с предупреждение към г-н Мицкоски - да не се опитва да употреби България за вътрешнополитическите си цели, сега заявявам, че като държава ние няма да останем безучастни към тази поредна провокация", заяви той.

Той призова всички депутати, както от българския парламент, така и от Европейския, независимо от партийната им принадлежност, да не подминават с невнимание "будещите тревога" процеси в съседната ни държава. "Посоката, в която е тласкана Република Северна Македония от политическата си върхушка, е опасна. Последиците за тази безотговорност не трябва да понася македонския народ, но отговорността трябва да бъде за самозабравилите се политици, които минират евроатлантическия път на страната. Не можем да останем равнодушни, когато в критични за Европа и света времена, кризата на европейските ценности в Северна Македония заплашва държавата да се превърне в плацдарм на войнстващ национализъм", категоричен е Пеевски.