Правя крачка назад в името на България и Конституцията. Ще бъде избран чисто нов състав на Комисията по конституционни и правни въпроси, като бъдат излъчени тесни експерти. Това заяви Делян Пеевски от ДПС след лидерската среща с политическите партии, на която са обсъдили конституционните промени, предаде репортер на "Фокус"

"Това, което се разбрахме е да махнем тясното партийно начало. Ще изберем чисто нова конституционна комисия, за да няма раправии кой, къде, как участва, защото България и Конституцията са по-големи от всяка партия", посочи той.

По думите му всички ще си излъчат само тесни експерти, а политиците, реално лидерите на партиите, заедно с политическите знакови лица, ще коментират процеса на Конституцията вече от тяхната гледна точка.

"Ще има първо работна група една седмица, да видим основните линии, където се припокриват всичките проекти, защото всеки има проекти. Ако не се разберем предварително какво правим по основните точки нищо няма да свършим. И това беше апела от ДПС - да решим какво реално искаме да свършим или само си говорим", допълни Пеевски. 

Той посочи, че по-скоро няма да премахват фигурата на главния прокурор, защото има конституционно решение, че не може да бъде премахната, а по-скоро ще ограничат правомощията му. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отново подчерта, че с промените в Конституцията, реформата в съдебната система не приключва, а трябват изменения и в други закони. "Всички парламентарни групи, които ще участват в този процес трябва да направим анализ и онова, за което постигнем съгласие", добави той.