Вече 16 години България води последователна политика за влизане в еврозоната и приемане на единната европейска валута евро. ДПС категорично стои зад тази позиция и заявявам, че ние сме против опитите на антиевропейските и проруските партии да се заиграват с темата "референдум за еврото". Това заявява председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски в позиция, разпространена до медиите. 

Неговата позиция идва във връзка с входираното предложение от групата на "Възраждане" и "Има такъв народ" за провеждането на национален референдум с въпрос "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената офицална валута  в България до 2043 година?". 

"Като страна членка на ЕС сме пoели ангажимент да въведем единната европейска валута с подписването на договора за присъединяване към ЕС. В този смисъл референдум "за" или "против" еврото би означавало, референдум "за" или "против" членството ни в ЕС. ДПС категорично няма да допусне това", заявява лидерът на ПГ на ДПС.

"ДПС през всичките тези години беше в основата на тази политика и ще бъде до  изпълнението на тази цел. Многократно сме обяснявали ползите за хората и бизнеса от приемането на еврото, както и факта, че тъй като страната ни е във валутен борд от 1997, преходът ще е плавен и без проблем. Следователно бизнесът и хората ще имат само ползи от въвеждането на единната европейска валута", категоричен е Пеевски.