Недопустимо и безотговорно е от страна на президента Румен Радев да плаши хората с откровено неистински заплахи за участие на натовски войски за потушаване на войната в Украйна. Това заявява председателят на ДПС Делян Пеевски в своя позиция, разпространена до медиите. 

"Всеки опит за насаждане на страхове по този начин проявява или желание за нерегламентирана намеса в хода на предизборната кампания или изпълнение на целите на руската пропаганда и хибридна война.

Напомням, че всички подобни решения по Конституция може да вземе само и единствено българският парламент", категоричен е Пеевски.

Той отново заявява, че българският парламент никога не е обсъждал възможността за изпращане на войски на украинския фронт: "Подчертавам, че пред нас като парламентаристи никога не е стоял подобен избор, нито някой е имал подобно намерение".

Пеевски е категоричен, че страната ни ще продължи да подкрепя Украйна и ще настоява за прекратяването на войната.

"Безпрецедентната ни подкрепа за Украйна е резултат от твърдото ни убеждение като евроатлантици и консенсуса за това, че трябва неотклонно да отстояваме тези ценности като помогнем да бъде прекратена антихуманната агресия.

Но, твърдо заявявам, че друга опция за подкрепа за Украйна никога не е била на дневен ред!", казва още лидерът на Движението. 

"Предупреждавам г-н Радев - употребата на страховете на хората се наказва от народа! Защото за българските граждани е най-важна сигурността за тях и децата им тук и сега. И всички ние сме длъжни да я гарантираме с думи и действия", заявява Делян Пеевски.