Фестивалът в Кан продължава линията от миналата година. Тази година се наблюдава определено приближаване на Фестивала до Американската филмова академия. Това каза кинокритикът и продуцент Павлина Желева в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Изборът на председател и членове на журито не са случайни. "Председателката на журито Грета Гъруик беше анонсирана като първата жена, получила толкова висок боксофис. Тя има биография на филми, които са част от американското независимо кино. В журито имаше и друга американка – Лили Гладстон, която на практика също е свързана по някакъв начин с тези среди“, посочи Павлина Желева.

По думите й Фестивалът в Кан е бил вдъхновен от политиката на "Оскарите“. "Не бих казала, че има грубо вмешателство, но има такъв един елемент. При провала на много големи имена, които се очакваха с голямо нетърпение, се отвори място за американския филм "Анора“, който не можа да се открои като изключително събитие. Когато имаш един Кроненберг, който се проваля, когато имаш Сорентино, който се проваля, когато имаш Лантимос, който не убеждава докрай, когато имаш Серебреников, който също така почти се проваля, и когато имаш най-вече грандиозния провал на Копола, тогава този филм стана предпочетеният избор и тази председателка на журито нямаше как да го подмине“, обясни Желева.

На Фестивала е отчетен и приноса на Мерил Стрийп, Джордж Лукас, Франсис Форд Копола.

Българското присъствие в Кан е свързано с копродуцентското участие на "Контраст Филм“ и Катя Тричкова в копродукцията "Човекът, който не може да замълчи“.

Мария Бакалова е българското актьорско присъствие на Фестивала в Кан с филма "Стажантът“. "Като цяло не се набляга на факта, че тя е българка, но това по никакъв начин не обезценява нейното участие. Мария Бакалова има статут на звезда. Той се дължи на нейния изключителен талант и на способността й да се държи така, че да убеждава, че е истинска, че може да спазва стандартите, които й се налагат“, коментира кинокритикът.

Успех  жъне и режисьорът Константин Божанов с "Безрамните“. "В Кан имахме двама граждани на света – Мария Бакалова и Константин Божанов. Те са на двата полюса. Божанов е човек, който се самоизгражда. Той се развива в киното по един много особен, собствен път. Започва през писането на истории и сценарии. Още в първите дни неговият филм направи много силно впечатление най-вече заради двете актриси. Едната от тях не е актриса и това, че тя получи наградата за женска роля на "Особен поглед“, беше страхотен успех. Росица Вълканова е един от най-утвърдените български копродуценти. Имаме креативен елемент – музиката на Петър Дундаков“, допълни Павлина Желева.