Два месеца по-рано ще бъдат завършени двете нови трасета, които се изграждат на МП "Капитан Андреево“. Това съобщи пред журналисти директорът на Агенция Митници Павел Геренски, предаде репортер на Агенция "Фокус“. "Допълнителните трасета  се изграждат по проект, а в момента строително-монтажните дейности текат с пълна сила. Намерихме вътрешни резерви и успяхме да подсигурим терен за още едно трасе, което няма да бъде оборудвано. То би могло да се ползва за извънгабаритни товари и пренасочване на трафик в пикови моменти", каза Геренски. Той изрази надежда, че трите трасета ще бъдат завършени предсрочно в края на месец януари следващата година. Изпълнителите са откликнали накритичната ситуация и проблемите на пункта и са решили да се работи с изпреварващи темпове, поясни Геренски.

По думите му 2022 година е рекордна по отношение на товарния трафик и не само. "Очакваме до края на годината почти 1 000000 товарни автомобили да бъдат обработени на вход и изход, а в момента сме към 960 000", каза още директорът на Агенция Митници.

В ход са и дейности по подобряване на софтуера, който обслужва движението и контролира трафика на територията на митническия пункт. Подобрената организация на движение на територията на пункта допринася за още по-висока товароспособност и повишаване на сигурността на хората и товарите, и в същото време резултатите от контролните действия на митническата администрация", отбеляза Павел Геренски.

С подобренията се очаква пропускателните възможности на пункта да се увеличат с около 20%. 

Геренски посочи още, че се очаква след изпълнението на проекта на МП Лесово до края на 2024 година да се увеличат двойно трасетата там. В момента те са 7, очаква се да станат 14. Вчера е била проведена среща с министъра на регионалното развитие и с цел ускоряване на проектантските дейности, от министерството са се ангажирали да помогнат за проектирането.

Подходите от турска страна към Лесово и Капитан Андреево са от Одрин. Предвижда се като проект изграждане на четири лентов път, или скоростна отсечка, която да свърже Лесово с магистрала "Марица“ и през нея към Свиленград. По този начин ще бъдат обезпечени следващите 10 години с подобрена организация на движението и без задържане на трафика, който се увеличава с всяка година с по 10%,  посочи Геренски. Има и редица други дейности и форми на интелигентно подобряване на организацията на движение и контрол със съответните интелигентни системи за контрол, с цел постигане на изключително висока пропускателна способност на пунктовете.