Българският патриарх Неофит изпрати поздравителен адрес до Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за деня на светите Трима светители, съобщиха от Българската патриаршия.

"Уважаеми г-н декан, уважаеми преподаватели и студенти, обични в Господа братя и сестри, съвместното честване, което светата Църква премъдро е отредила за тримата дивни светилници на православното богословие - Великия Василий, Богослова Григорий и Златоустия Йоан, основателно е определено и като празник на висшите православни богословски школи. Там, където се преподава и усвоява висшето богословие, образците и критериите следва също да са най-високи. Такива именно са и тези трима великани на църковното богословие, които със светостта на живота си и със своето боговдъхновено и богоблагословено творчество, и днес остават мерилото и задават нормата за онези, които са избрали да вървят по техния път", пише Негово Светейшество.

Патриарх Неофит отбелязва, че този път е светъл и богоугоден, но той е още и високоотговорен. "Вървенето по него изисква активизиране на всички интелектуални и нравствени сили, защото църковното богословие не е теоретично знание, а съчетава знанието за Бога с опита от живеенето по Него. То не е самоцел, а начин за служение в полза на Църквата и на ближните. Вярваме, че то е такова и за вас, които се обучавате днес, за да принесете утре усвоеното в полза на Православната ни църква и благочестивия ни народ", посочва българският патриарх.

"През настоящата година вашата радост ще бъде още по-голяма, защото се изпълват сто години откакто, с откриването на Богословския факултет на Софийския университет през 1923 г., е положено началото на висшето богословско образование у нас. Нека тази бележита годишнина, която е празник не само за факултета-майка, но и за всички висши богословски школи в скъпото ни отечество, бъде за вас допълнителен стимул за още по-усърден труд в преподаването и усвояването на най-висшата от всички науки.

Молитвите и небесното застъпничество на Пресвета Богородица, на светите Трима велики светители, на св. Климент Охридски и на всички дивни Божии угодници да бъдат с всички вас! Честит и благословен празник! С отеческа в Христа обич и благословение", отправя благослов българският патриарх Неофит.