Присъствието на посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова на първото заседание на новия парламент предизвика множество политически реакции. Три партии излязоха с изявления, че не искат Митрофанова да бъде поканена за откриването. 

От ГЕРБ потвърдиха позицията си, че не желаят другата сряда тя да присъства. Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов във видео, публикувано в официалната му страница във Фейсбук. 

Той отправи недвусмислен призив и към останалите парламентарно представени групи. 

Според други депутати обаче, дипломацията не е работа на политиците.

В интервю пред БНР Вежди Рашидов от ГЕРБ, който ще открие първото заседание на 19 октомври, направи противоречив коментар на Борисов.

“Това е обявяване на война. Кой ще носи отговорност, ако утре хвърлят една бомба?", смята Рашидов.

Дали дипломатите трябва да бъдат третирани еднакво предвид геополитическата обстановка, очерта спор.

От "Демократична България" са поискали да не бъде канен руският посланик у нас Елеонора Митрофанова, БСП са напуснали срещата, а "Възраждане" са гласували "против".

От ДПС не коментираха темата, а от “Български възход" изместиха форкуса върху това, че най-важното за страната е конституира работещ парламент, в който партиите да поставят своята позиция по важните въпроси.

По - късно ,,Демократична България" инициира нова среща между парламентарните сили, за да се реши въпросът с присъствието на посланика на тържественото заседание.

По протокол на първото заседание на новия парламент присъстват представителите на чуждестранния дипломатически корпус, а неофициално от администрацията на НС заявиха, че все пак посланик Митрофанова ще получи покана.