Партийна субсидия в пълен размер - общо 191 616 лв., е взела партията на Слави Трифонов “Има такъв народ" за последните три месеца на тази година, стана ясно от отчет на Министерството на правосъдието. Това е първият транш, изчислен според резултатите на политическите формации от вота на 2 октомври.

Тогава ИТН остана извън парламента, но по закон преминалите границата от 1% имат право да получават субсидия - по 8 лв. за действителен глас. Тя се изплаща на четири равни транша през годината.

През април 2021 г., когато за първи път се явиха на избори и влязоха в парламента, от ИТН поискаха субсидията им да се изчислява върху 1 лв. за глас. Тогава те обясниха, че следват решението от организирания от “Шоуто на Слави" референдум през 2016 г.

Трифонов, който пък за втора година отказва да подаде имуществената си декларация пред КПКОНПИ, през лятото в свой пост във фейсбук обяви:

“Този, който трябва да знае какви пари имам и какво имущество имам, и най-вече - нарушил ли съм закона, този, който трябва да знае - знае. За останалите тази информация би била просто сеир и задоволяване на жълто любопитство. Това мисля аз за морала и закона". Към това добави, че “моралът е над закона" и като аргумент подчерта, че партията му е трябвало да получи 4 229 032 лв. държавна субсидия, но е върнала 3 755 528 лв. от тях в държавния бюджет, защото така е “морално".

Преди всеки транш партиите подават декларации до Министерството на правосъдието. В тях досега ИТН са посочвали, че искат да получат само по 1 лв. на глас. В последната си декларация обаче хората на Слави не са настояли за това и субсидията им е преведена в пълен размер, обясниха пред “24 часа" от министерството.