Парламентът задължи министърът на енергетиката да не преразпределя 425 млн. лева от дивидента от печалбата на Българския енергиен холдинг за миналата година, предаде репортер на "Фокус"

Проектът на решение бе внесен от Теменжука Петкова, Жечо Станков, Александър Ненков, Росица Кирова и Мария Белова от ГЕРБ-СДС. 

Той бе подкрепен със 132 гласа "за", 43 бяха "против", а 12 се въздържаха. 

На енергийната комисия решението бе подкрепено освен от ГЕРБ-СДС и от ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН. Единствените гласували "против" бяха депутатите от ПП-ДБ. 

Причината за неговото внасяне бе, че в сряда кабинетът прие решение на своето редовно заседание 100% от печалбите на държавните предприятия и търговските дружества за 2023 година да бъде внесена в полза на държавата. 

При дебатите Радослав Рибарски от ПП-ДБ заяви, че в момента се решавали проблемите на фонд "Енергийна сигурност". Според него политиката на Финансовото министерство водело правилна политика в сектор "Енергетика". 

Венко Сабрутев добави, че дивидентовата политика се определя от Министерския съвет и съответно с приемането на това решение се нарушавали законите. 

Според Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС Асен Василев ще намери необходимите средства за бюджета, без да "обезкръвява енергетиката". Той каза, че Василев трансформирал дефицита в бюджета чрез енергетиката. 

Жечо Станков заяви, че през последните години от българската енергетика са били изкарани 5,4 млрд. лева. По думите му тези пари били отишли за зърно. 

Асен Василев коментира, че БЕХ ще получи 800 млн. лева от "Булгаргаз", а правителството щяло да изкупи дълг, по който БЕХ не било сигурно, че ще получи парите. Той каза, че това било преливане на средства към Българския енергиен холдинг, а не неговото обекръвяване. 

Рамадан Аталай от ДПС заяви, че парите, източени от енергетиката, били дадени за правене на социални плащания. По думите му това вдигнало инфлацията в страната. 

"До преди да дойдете вие, имах голяма надежда във вас, смятах, че ще обърнете цялата икономика и функциите на държавата в един правилен подход, вие дойдохте, обърнахте точно обратно. Казахте "Всичко да се направи с държавни средства", заяви Аталай. 

Асен Василев отговори, че нямало причини за притеснения за състоянието на БЕХ. Финансовият министър добави, че през последните години инвестициите в енергетиката също са били увеличени.