Парламентът прие

Народните представители приеха правила за процедурата по обсъждане и приемане на Законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията, предаде репортер на "Фокус“.

"За“ гласуваха 107, 48 бяха "против“, а 1 гласува с "въздържал се“.

Депутатите дебатираха около чл. 4, ал. 5, в която се казва, че когато текстове в законопроекта не са подкрепени от 3/4 от всички народни представители, но са подкрепени от 2/3 от тях, те биват разглеждани повторно - в срок не по-малък от два месеца и не повече от пет месеца. При второто разглеждане текстовете трябва да бъдат подкрепени от не по-малко от 2/3 от депутатите.

Председателят на парламента Росен Желязков обърна внимание на тази особеност и предупреди, че трябва да се изясни каква е волята на Народното събрание.

Костадин Костадинов заяви, че предложението не трябва да се приема, защото по думите му то "противоречи" на основния закон.

Радомир Чолаков обърна внимание, че тези правила са приети от 43-ото Народно събрание. Той обясни, че вътре са участвали представители на БСП. По думите му разликата на сегашните спрямо тогавашните правила е начинът, по който ще се внасят предложенията между първо и второ четене. Според Чолаков сега се предлага с подкрепа 1/4 от депутатите (бел. от ред. – 60 депутати) да могат да се правят предложения, докато парламетнарната практика е всеки депутат да може да го прави

Костадин Костадинов отбеляза, че предложенията противоречат на Конституцията, защото всеки народен представител би могъл да прави предложения между първо и второ четене, а не след 1/4 подкрепа.

Радомир Чолаков направи предложение в чл.4, ал. 1 да отпадне текстът с чл.151, ал.1 от Конституцията, който гласи, че промени в основния закон могат да правят 1/4 от депутатите или президента. То бе прието с 83 гласа "за“, 5 бяха "против“, а 47 се "въздържаха“.

След него Надежда Йорданова поиска 15 минути почивка от името на ПГ на ПП-ДБ.

След почивката Надежда Йорданова предложи да чл.4 ал.5 да се гласува разделно от останалите правила – а именно с какво мнозинство да се приемат решенията. То бе отхвърлено от залата.

Росен Желязков поясни, че щом процедурата е тръгнала в хипотезата за гласуване с мнозинство от 2/3 и първо, и второ, и трето четене се гласуват по този начин. Желязков обаче бе категоричен, че и с тези правила не може да се изменят текстовете на Конституцията.