Парламентът прие на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона срещу изпирането на пари, предаде репортер на "Фокус“.

Законопроектът е част от пакета закони, които българският парламент трябва да приеме, за да получи втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост.

В закона вече се включват и всички притежатели на на виртуални валути, както и обменът им. Освен това, се цели превенция при установяване отношения между лица и институция-респондент от трета държава. Законът предвижда да се изисква достатъчно задълбочено проучване, така че да не се позволява участие на банки фантоми.

ДАНС, БНБ, Комисията за финансов надзор, Министерството на финансите, НАП и други институции ще публикуват списък с държавите, които се определят като високорискови.

Повод за спор между народните представители стана направените предложения от Атанас Атанасов за изменение на Наказателния кодекс. Те не бяха подкрепени от комисията, но въпреки това залата гласува "за“.

Така извършителите на такъв тип престъпления ще се наказват с лишаване от свобода от две до десет години. Хора, за които има основание, че имат закани да извършат подобен тип престъпления, ще бъдат лишавани от свобода за период от една до четири години.

С предложенията се определят кои финансови активи могат да бъдат определяни като финансиране на тероризъм.

Ивайло Вълчев от "Има такъв народ“ заяви, че с този законопроект се прави опит да се вкарат промени в други сфери.

"Работата по този закон протече по странен начин, защото ние от ИТН, "Възраждане“ и БСП не бяхме уведомени за съставянето на работната група, която е приела поправките. Станахме свидетели, че докладът, който получихме и докладът, който беше публикуван на страницата на Народното събрание, имаха съществени различия в себе си“.

Най-малката политическа сила обяви, че не бе сигурна дали да подкрепи промените, освен ако не им бъде обяснено какво ще гласуват.

Атанас Атанасов обясни, че е предложил промени в Наказателния кодекс, за да се търси наказателна отговорност за определени деяния, свързани с прането на пари.

Ивайло Вълчев направи дуплика, в която заяви, че в момента се прави опит за промени в други закони, но "скрити зад завеса“.

От ГЕРБ-СДС отхвърлиха обвиненията, че законът е писан на коляно. Той каза, че докладът е бил качен вчера и всеки народен представител е можел да се запознае с него.

Йордан Цонев заяви, че този законопроект има пряко отношение към приемането на страната ни в Шенген.