Депутатите приеха общ проект, който обявява Големия глад-Гладомор в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид и осъжда категорично неговите извършители, предаде репортер на Агенция "Фокус". Решението бе прието със 134 гласа "за", 26 - "против", въздържали се народни представители нямаше. 

С решението се обявява всяка последна събота на месец ноември за Ден за почит и памет за жертвите на Гладомора в Украйна. В документа е записано още, че парламентът приема всяко отричане, оправдаване и омаловажаване на този геноцид, като акт на поругаване паметта на милионите хора, загинали в Гладомора.

Председателят на парламентарната външна комисия Екатерина Захариева обясни, че по темата са били внесени два проекта на решение - на "Демократична България" за обявяване на акт на геноцид на Голодомора в Украйна 1932-1933 г. и другите републики на бившия Съветски съюз и на ГЕРБ за обявяване на Големия глад - Гладомор в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид, но е било взето решение двете предложения да бъдат обединени в един документ.

Големият глад обхваща основните зърнени райони на бившия СССР - Украйна, Северен Кавказ, Долна и Средна Волга, Казахстан, Западен Сибир и Южен Урал. В този период са загинали осем милиона души.