Днешният парламентарен ден не мина без скандали и обиди в НС, депутатите се скараха за избора на комисии. 

В крайна сметка комисиите в парламента бяха избрани, председателите им са от предишното НС. 

Първите заседания на новосформираните парламентарни комисии ще са по график идната сряда и четвъртък, обяви шефът на Народното събрание Росен Желязков, предаде репортер на "Фокус"

Дневният ред включва приемането на вътрешни правила и точка "Разни", а Желязков уточни, че комисиите могат да изменят дневния ред. Той уточни и как ще се ръководят комисиите - по определени критерии в низходящ ред. А те са: член на комисия, който в 48-ото НС е бил неин председател. Ако сега той или тя не е член на същата комисия, или не е народен представител, позицията ще е за депутат от същата ПГ.

Депутатите решиха да изместят и днешния парламентарен контрол макар по-рано да удължиха работното си време до края му. Той отново ще е около 3 часа, до 12 ч.

По традиция първи пред журналистите в кулоарите на парламента се изказа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, а съпредседателят на ПП–ДБ Кирил Петков не пропусна да му отговори красноречиво. 

В НС се проведе и срещата между ГЕРБ-СДС и "Възраждане" в парламента. Тя е последната от поредицата срещи на  ГЕРБ с останалите партии. 

Оттук нататък е наложително да поставим вече на масата обсъждането изобщо на въпроса за евентуална конструкция, можем да поканим всички отново, за пореден път да споделим отговорността, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Диаметрално противоположни сме на ГЕРБ. Ние не изхождаме от това някой да изхожда само от постове и да участва самоцелно в управлението на държавата", каза депутатът от "Възраждане“ Цончо Ганев след срещата.

Депутатите изслушаха вицепремиерът Атанас Петканов, а неговото напускане на заседанието по време на изслушването ядоса депутатите. "Взеха да се подиграват всички с нас. Всеки имал някаква работа, решил и си тръгнал. Ние ще чакаме до четири часа той да реши да се освободи и да се върне. Това Народно събрание ли е или какво е?", попита Маноил Манев от ГЕРБ и го обвини, че дори си е забравил папките в пленарната зала. 

Георги Свиленски от БСП пък го нарече: "Нагъл човек". 

За свое опрадание Пеканов използвал, че още сутринта е предупредил, че в 14:45 ч. има работен ангажимент, обясни зам.-председателката на парламента Росица Кирова. 

Във връзка с атентата срещу главния прокурор Иван Гешев беше изслушан вътрешният служебен министър Иван Демерджиев.

Главният прокурор е пътувал сам, не е имало членове на семейството в кортежа в деня на взрива, заяви той. "Многократо е минавал по този маршрут", уточни вътрешният министър. 

"Автомобилът му е с най-висока степен на сигурност у нас – по-висока и от този на държавния глава", допълни Демерджиев.

А от ПП-ДБ поискаха оставката на директорът на НСлС Борислав Сарафов. От коалицията нарекоха опита за покушение инсценировка.

"Държа да поясня, че думите ми, произнесени от мен на брифинга на 1 май в близост до местопроизшествието, а именно: "само една случайност е спасила, както главният прокурор и семейството му, така и редица случайни хора", са произнесени, тъй като аз самият съм бил подведен от думите на г-н Гешев, че се притеснява за децата си", посочи директорът на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов в своя позиция по случая. 

И в крайна сметка след днешния парламентарен ден не е ясно дали ще има кабинет.