Парламентарните групи на "БСП за България" и ГЕРБ–СДС обсъждат темата за бюджета на среща в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към народните представители на ГЕРБ с това, че срещата трябва да протече без популистко наддаване, за да не се поставя на риск финансовата стабилност на страната. Нинова също заяви, че държи да се изготви нов проектобюджет за 2023 година

"Продължавайки стария бюджет, няма да има пари. Ако има нови избори или нестабилност, оставяме държавата и социалнната сфера в доста несигурно положение. Искаме да видим различните мнения, различните предложения, кое е възможно, кое не е, да гарантираме финасова стабилност и да не позволяваме между първо и второ четене популистко надддаване и риск за финансовата стабилност. Както и да приключат преговорите за правителството, ние смятаме, че бюджет трябва да гарантираме и ако той не е нов за 2023, то поне подобрен от този, който служебният кабинет внесе за удължаване на бюджета от 2022 година". 

Председателят на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова каза, че в ситуацията, в която нямаме редовно правителство и яснота за това дали ще се състави такова, трябва да се обсъжда закона за удължаване на бюджета. 

"Сега считаме, че е по-добре, особено в ситуация, в която нямаме яснота дали ще имаме сформирано редовно правителство. Нито една от парламентарните групи няма заявка за това коя от мандатоносителите ще подкрепи, как ще протекат разговорите и колко време ще протекат. Затова ние трябва да имаме готовност да обсъждаме закона за удължаване на държавния бюджет, лишени от популизма и с прагматични отговори на въпросите, които ние, на срещата ни с втората по големина политическа партия, поставихме. Гарантираме ли финансовата стабилност през следващите години, а не само през следващите няколко месеца, давайки си сметка, че това може да не са последните предизвикателства пред държавата ни. Гарантираме ли заедно и носим ли заедно отговорността по решенията, които ще вземем. Ако имаме консенсус по това и по-ширко мнозинство, можем да говорим в детайли и аз ще се радвам, след като вие представите своето виждане за евентуалните възможни варианти за консенсус по закона за удължаване на срока на закона за държавния бюджет, ще дам възможност на моите колеги да говорят по секторните политики, които представихте".