Президентът Румен Радев започва консултациите с партиите днес. Държавният глава свиква първите три формации в Народното събрание на "Дондуков" 2. Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ ще обсъдят с Румен Радев възможностите за съставяне на правителство в 50-ия парламент.

Държавният глава започва обсъжданията за излъчване на редовно правителство по-малко от седмица след конституирането на законодателния орган.

Първи при Радев ще отидат от ГЕРБ-СДС. Те ще се срещнат с президента в 9:00 часа. При последните консултации при Радев отидоха Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян. Този път обаче съставът няма да бъде същият, тъй като Мария Габриел не бе кандидат за депутат в националните избори, нито кандидат за евродепутат. Рая Назарян пък бе избрана за председател на Народното събрание само преди няколко дни.

Втори на "Дондуков" 2 ще отидат ДПС. Срещата трябва да започне от 11:00 часа. Движението за първи път е в позицията на втора политическа сила и в случай че първият мандат не се е реализира, то именно ДПС ще получи папката за съставяне на правителство.

Трети при Радев ще отидат ПП-ДБ. Те трябва да започнат консултациите в 14:00 часа. Коалицията в момента е трета политическа сила. Това означава, че парламентарната група би могла евентуално да получи папката с третия мандат, ако президентът реши да им го връчи. Последното редовно правителство бе излъчено именно с мандата на ПП-ДБ, подкрепени от ГЕРБ-СДС и от гласовете на Делян Пеевски и Мустафа Крадайъ (бел. от ред. – тогава лидер на парламентарната група) от ДПС. Към момента обаче коалицията ясно заявява, че ще бъде опозиция в рамките на 50-ото Народно събрание.