Свободни папагали ще летят над публиката по време на представленията в рамките на Първи международен цирков фестивал "Златен кон“. Той ще продължи от 28 септември до 1 октомври, съобщиха организаторите - директорът му Венета Стефанова и продуцентът му Лъчезар Стефанов в предаването "Денят на Фокус“ на Радио "Фокус“.

Птиците ще изпълняват специални номера на манежа. От Румъния ще присъства номер с куче, което гони чинии. Акробати, носители на рекорда "Гинес“ от Перу също ще гостуват на събитието. Виетнамци пък ще смаят публиката с уникални въздушни номера. Техният полет във въздуха разказва любовна история, поясниха организаторите.

Сем. Стефанови са жури на много международни фестивали. "Нашето желание е да покажем най-добрите циркови номери в света. Искаме да представим цирка като изкуство“, заявиха те. "Идеята е да покажем, че българското цирково изкуство носи европейски стандарти и е на високо ниво“.

"Нашите акробати са работили по целия свят и ще изпълняват тройни, четворни и петорни салта“, казаха още те. Гости на фестивала са и циркови артисти от Съединените щати. "Старали сме се да съберем артисти от много държави, които да придадат жанрово многообразие на събитието“, поясниха организаторите.

Държавата субсидира театъра, операта, циркът също е необходимо изкуство, смятат те. В последните 2 години фонд "Култура“ към Министерство на културата субсидира и циркови проекти. Тази практика трябва да се превърне в традиция, защото цирковото изкуство е част от културното наследство на един народ, заявиха сем. Стефанови.

Циркът се развива, напредва, за което свидетелства и новото отношение към жинотните в него. Те са защитени от злоупотреба, бе подчертано в разговора.