Има риск при сформиране на мегакоалиция, "Възраждане" да остане единствената опозиция. Така може да се пренареди картата на България напълно. Отливът от ПП отива именно във "Възраждане" като протестен вот. Това каза социологът доц. Алексей Пампоров по повод динамичната политическа обстановка в момента.

"Добре, че ГЕРБ и ПП се разбират и има общи рамки, в които влизат. Ротация на председателя на НС не е лоша идея, има страни в Европа с такава практика. В Швейцария обаче ротацията е една година, 3 месеца е твърде кратко време", коментира той.

Според Пампоров това показва, че ако има редовен кабинет, те не го виждат с дългосрочен кабинет.

"Денков би могъл да е премиер при втори мандат, той е консенсусна фигура за всички. Може да има стабилно правителство само с втория мандат и реформа на ГЕРБ", коментира още социологът. 

По думите му предстои да видим дали двете партии ще договорят своя рамка за управление или ще има широко мнозинство.

"БСП започва да изпада от политическата сцена, защото не може да предложи алтернатива. Те стават все по-незначителен фактор, едва ако ПП и ГЕРБ се договорят, те могат да стъпят на сцената. Нинова обаче продължава да привижда президента като големия враг. Лидерите на другите партии изгоряха в предизборната кампания, но БСП продължава да е партията на Нинова", каза той.

Според него са нужни спешни промени в НК и в Закона за МВР за нужни за превенция за домашното насилие, съобщиха още от NOVA.

"Смятам обаче, че забрана на вноса на продукция от Украйна е популистки ход. Едва ли внесеното количество зърно пречи, по-скоро има заиграване и връзка с руския лобизъм", заяви Пампоров. И допълни, че би било страшно ПП и ГЕРБ да се договорят за местните избори, защото това ще бъде самоубийство за партията на Кирил Петков и Асен Василев.