Разломните линии в Турция вече са над 500

Това съобщи един изтъкнатите турски сеизмолози проф. д-р Шюкрю Ерсой, цитиран от телевизия CNN-Turk.

Главната дирекция за проучване за полезни изкопаеми е актуализирала новата карта на разломите в Турция. Според тази карта броят на разломите се е увеличил от 150 в началото на 90-те години на миналия век до над 500 в момента, посочи той.

Проф. Ерсой отново потвърди и най-лошия очакван сценарий за земетресение със сила над 7 в района на Истанбул.

Очакваме земетресение с магнитуд над 7 в Мраморно море, около Истанбул, посочи професорът.

Броят на разломите в Турция, които могат да предизвикат земетресения, по-големи от 5,5, е към 500. Този брой постепенно се увеличава, изтъкна той.

Трябва да реорганизираме населените места, на които живеем, в съответствие с тези разломи. Трябва бързо да се извърши сериозна градска трансформация, трябва да се реализират много проекти за укрепване на сградите, за да са устойчиви на силни земетресения, посочи проф. Ерсой в заключение.

Турският геолог Зиядин Какир също изказа опасение, че най-големият турски град - Истанбул, е застрашен от земетресение, което може да убие поне 200 000 души.

"В Истанбул има около 500 хиляди сгради, които са построени преди 2000 г. Повечето тях са изградени с много ниско качество на контрол. Но не можем да очакваме, че всички тези сгради ще бъдат съборени, приблизително една десета от тях ще рухнат. Грубите сметки  показват, че това прави 50 хиляди къщи, а ако четирима души умрат в една къща, то това са 200 хиляди души. Много сериозна цифра“, заяви Какир в интервю за турска телевизия.