Днес председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев заедно с директорите на столичните многопрофилни болници и с г-жа Евгения Александрова – председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания представиха реализираната програма за предоставяне на психологическа помощ като форма на палиативна грижа в петте общински здравни заведения за активно лечение. Това съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет.

Инициативата се осъществява в: 

- Първа многопрофилна болница за активно лечение – София ЕАД;

- Втора многопрофилна болница за активно лечение – София ЕАД;

- Четвърта многопрофилна болница за активно лечение – София ЕАД;

- Многопрофилна болница за активно лечение "Княгиня Клементина“ – София ЕАД;

- Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания "Проф. д-р Марин Мушмов" ЕООД. 

Грижата е достъпна както за тежкоболни пациенти, така и за техните близки. Програмата е отворена за пациенти от целия град, а не само за лекуващите се в общински лечебни заведения. Координати на психотерапевтите вече са обявени на страниците на болниците, като предоставянето на психологическата помощ е напълно безплатно и се осъществява по график – всеки ден по четири часа. 

Идеята е тежкоболните пациенти да имат възможност да се обърнат към психолог, а на пациентите с онкологични заболявания психологическата помощ да се предлага задължително от страна на лекарите. Палиативната грижа не замества, а единствено допълва стандартната грижа, като така ще се комбинират усилията на широк кръг специалисти в полза на пациента.

"Идеята ни е да помогнем на хората да преминат по-лесно през стреса и тежкия период на лечение, като и да съдействаме за добрия му завършек.

Скоро, заедно с пациентски организации и експерти ще представим подробна програма за информиране и профилактика на онкологичните заболявания“ завърши представянето Георги Георгиев – председател на градския парламент.