"Продължаваме промяната“ подава сигнал в ГДБОП за защита на държавния интерес на територията на община Свиленград, където след решение на Общинския съвет в края на 2022 г. се възпрепятства дейността на държавния орган Агенция Митници, съобщават от пресцентъра на партията.

На 22.12.2022 г. Общинският съвет на гр. Свиленград, под председателството на Георги Еленков, който е местен активист на ГЕРБ и адвокат на фирмата Евролаб 2011, взема решение No 1119/22.12.2022, с което въвежда седем ограничения в начина на експлоатация на уличната мрежа на кв. "Капитан Петко Войвода“.

Посочените ограничения не позволяват на превозни средства с тегло над 3.5 тона да достигат до терминалите на Агенция Митници, които се намират в югозападния край на квартала. С това напълно възпрепятстват държавните органи, които са на подчинение на Министерство на финансите, да осъществяват своите функции по митнически контрол.

"Продължаваме промяната“ изразява съмнения, че с взетото решение не само се възпрепятства дейността на Агенция Митници, а се цели принудително преместване на задачите на Агенцията в частен имот на Размиг Керопе Чакърян, свързан с други дейности на ГКПП "Капитан Андреево“.

Това се случва въпреки че сградата и терминалите за изпълнение на дейността на Агенция Митници са въведени в експлоатация в съответствие с актове на Общинския съвет. Улицата към тях е ремонтирана с целеви ресурс на Министерство на финансите, а самата сграда е финансирана от Европейския съюз. Материалната база е модерна и е създадена специално за обработка на камиони.

Забраната за преминаване на превозни средства с тегло над 3.5 тона е противозаконна, защото възпрепятства държавата в нейните усилия да изпълнява важни административни функции.

В нито един момент председателят на Общинския съвет не е потърсил координация или съгласуване с Министерство на вътрешните работи или Министерство на финансите в лицето на Агенция "Митници“.

Гореизложените мотиви будят опасения дали Общинският съвет в Свиленград защитава интересите на обществото и държавата или под ръководството на председателя г-н Еленков работи в полза облагодетелстване на частни лица.