Кръглата маса ще се състои на 24-и януари в парламента, съобщиха от пресцентъра на партията.

ПП “Продължаваме промяната", с подкрепата на "Българска асоциация за термално наследство", организира кръгла маса на тема перспективи за използване на потенциала на българските минерални бани - ресурс, култура и история.

Целта на дискусията е да се обсъдят различните гледни точки в името на обща визия, политическа воля и съвременна перспектива за опазването и бъдещето на българските минерални бани. До момента редица населени места, включително столицата София – най-богатата столица в света на минералните води, вече десетилетия пропилява потенциала на минералните си води. Често оправданието е липса на средства, но в същото време се пропускат възможности по европейски програми, а милиони от средствата на данъкоплатците се пропиляват в проекти със съмнителна стойност, без оглед на обществения интерес.

Събитието ще се проведе на 24 януари 2023 г. от 14.00 до 18:00 ч., в зала Изток в Народното събрание на Република България. Ще бъдат представени редица експертни презентации: "Потенциал и полза от термалните минерални води за зелената и кръгова икономика" от Иво Анев, "Влиянието на водите върху човешкия организъм" от д-р Ивайло Иванчев, "Бездомни води: минералните извори и изоставената грижа за здравето" от арх. Слава Савова, "Туристически анализ за възможностите и ползите" от проф. д-р Красимира Станева, "Термалното културно наследство" от проф. Тодор Кръстев.

Поканени са компетентните органи на централната и местна власт и експерти от сферата на околната среда и водите, здравеопазването, културата и туризма. Събитието се предхожда от изложба “Минералните бани на София - смисъл и спасение" на фотографа Здравко Йончев, организирана от ПП "Продължаваме промяната" в Народно събрание.