България има нужда от редовно правителство, което да извърши необходимите законодателни и институционални реформи. Затова ПП “Зелено движение" взе решение да възложи на народните представители на партията да гласуват "за" кабинета “Денков". Това съобщиха от пресцентъра на партията.

"Противопоставяме се срещу политическите атаки от страна на президента Радев и някои политически сили ("Възраждане", БСП) за възпрепятстване на европейското бъдеще и устойчиво развитие на България. Изразяваме своята позиция, че във времена на война на територията на Европа сме против прокремълските спекулации и компрометирането на членството на страната в ЕС и НАТО.

Даваме шанс на нашите политически партньори от коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България" за реализиране на ключовите реформи в България, базирани на заложените в програмата ни цели и ценности за борба с корупцията, приемането ни в Шенген и еврозоната и модернизация и декарбонизация на икономиката. България има нужда от прореформаторски кабинет и парламент и ние ще работим именно в тази посока. Заявяваме, че ПП “Зелено движение" няма да отстъпи по никакъв начин от своите принципи и политики и при всяко залитане в популистка и вредна за дългосрочния просперитет на страната посока ще реагираме своевременно и адекватно. Включително няма да се поколебаем да критикуваме министри от кабинета, чиито действия не са достатъчно амбициозни", заявяват от "Зелено движение". 

От партията уточняват, че не са номинирали кандидати, които да бъдат част от кабинета, но ще следят внимателно за придържане към политиките на партията особено в работата на министрите от ключови за страната сектори като околната среда и водите, енергетиката, регионалното развитие, земеделието и горите. От там подчертават, че всеки министър е поканен в лично качество и ще носи лична отговорност за действията си. 

"Заявяваме, че основните политики на ПП “Зелено движение" – зелена икономика, чиста енергия, устойчиво развитие, опазване на околната среда, преодоляване на климатичните промени – са естествена част от нашата визия, която ще се стремим да изградим заедно с партньорите си от “Демократична България" и “Продължаваме Промяната" в работата си с Народното събрание и с избрания кабинет.", добавят от "Зелено движение".