След решението на ГЕРБ-СДС да подкрепи запазването на ТЕЦ "Марица Изток", парламентарната математика показва, че ако БСП подкрепи проекта за решение за ревизия на Плана за възстановяване, предложен от "Възраждане", спасяването на "Марица-изток" би било изключително реална перспектива и може да бъде запазен енергийният суверенитет на страната ни, информира пресцентърът на "Възраждане".

От партията на Костадин Костадинов предлагат: " Националният план за възстановяване и устойчивост да бъде ревизиран така, че да не се налага закриване на въглищни мощности у нас. Въпреки че покани бяха изпратени до всички, отзовалите се са само от ГЕРБ и "Български възход".

На провелата се среща от ГЕРБ – СДС потвърдиха, че променят позицията си спрямо проекта за решение, предложен от "Възраждане. По време на заседание на енергийната комисия партиите ПП, ДБ и "Български възход" гласуваха против запазването на въглищните мощности, а ГЕРБ – СДС и БСП гласуваха с "въздържал се". След проведените поредици от срещи ГЕРБ-СДС промениха позицията си от "въздържал се" на "за" запазване на въглищните мощности, припомнят от "Възраждане".

Народните представители се обединиха около мнението, че така заложените текстове от Плана са предпоставка за тежки икономически последици не само на регионално, но и на национално ниво. Според участниците в срещата, затварянето на рудниците и тецовете в старозагорско би било сравнимо с последствията от световната финансова криза и ковид пандемията. По отношение на конкретните потенциални загуби на мощности бяха представени данни, според които те се равняват на загубите от четирите блока на АЕЦ "Козлодуй".

От "Възраждане" са категорични, че е нужен политически консенсус по темата в най-кратки срокове, се казва в прессъобщението.