От понеделник Варна навлезе в следваща фаза по "Национален оперативен план на Република България за справяне с пандемията от COVID-19“ и маските станаха задължителни в закрити помещения.


В неделя "Възраждане“ проведе пресконференция във Варна, на която призова гражданите да не спазват мерките, които са доказали неефективността си. Освен че не спомагат за здравна превенция и ограничаване на заболеваемостта, мерките водят и до икономически колапс. Позицията на "Възраждане“ е, че мерките не бива да бъдат задължителни, а препоръчителни. Тоест, който иска да ги спазва, а който не желае - да не е принуждаван да го прави в нарушение на Конституцията и гражданските му права.

Вчера в град Варна се проведе демонстрация на "Възраждане“, с която беше изразено общественото недоволство от налаганите мерки във връзка с Ковид 19.

Обиколката под название "Разходка без маска на закрити места“ започна от верига хранителни магазини, премина през един от моловете и завърши в "Лидъл“.

Пред магазин от веригата "Лидъл“ гражданите настояха да влязат и да бъдат обслужени без маски, а отговорът на управителя на магазина беше : "Ако искаш да ядеш, ще си сложиш маска“. От управата на магазина се обърнаха към полицията, която пък задържа неправомерно един от гражданите, присъстващи на демонстрацията.

Повече от три часа задържаният стоя в 3-то РПУ, където повече от два часа не беше допускан адвокатът му. По време на ареста беше повикана линейка, тъй като задържаният е диабетик, и му беше предоставена храна след настояване от страна на хората, събрали се пред управлението на МВР. След повече от тричасово задържане се оказа, че задържаният няма заповед за задържане, тоест той е бил задържан без основание, а вероятно задържането му е за назидание. Това за пореден път показва, че мерките нямат законова обосновка и са противозаконни.

"Възраждане“ призовава всички българи да не пазаруват от чуждестранните вериги магазини, които, освен че са подпомагани финансово от държавата и се водят като инвеститор клас А, съдействат за налагането на мерки, които нарушават гражданските ни права. Ние искаме да ядем и ще го правим като пазаруваме български стоки от малки и семейни магазини.

Нека подкрепим малкия и семеен бизнес като купуваме от по-малки търговски обекти, а след изборите на 2-ри октомври ще има промени.

Ако "Възраждане“ получи доверието на българските граждани, мерките ще останат в историята, а така нареченият инвеститор клас А, който се подпомага от държавата, ще бъдат не големите чуждестранни вериги, а малкият и семеен бизнес.