Поредна болница е на път да се построи в Плевен, при това върху датска площадка и в нарушение на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и други нормативни разпоредби. Това съобщиха от пресцентъра на "Продължаваме промяната".

На 24.11.2022 г. Общинският съвет в Плевен, нарушавайки редица изисквания по ЗУТ, прави промяна на Общия устройствен план, с която се предвижда строеж на болница върху детска спортна площадка в града.

Областният управител връща решението за повторно разглеждане. Мотивите са, че липсват редица документи и съгласувания, няма и протокол от експертната комисия и прилежащ протокол от обществено обсъждане.

Днес, 22.12.2022 г., Общинският съвет отново гласува спорното решение. Скандалното в случая е, че председателят на общинския съвет Мартин Митев е в конфликт на интереси, тъй като е и административен директор на болницата, която проявява инвестиционен интерес към строежа.

Митев е бил длъжен да обяви конфликт на интереси и да напусне залата при обсъждането на спорното решение. Той обаче не само не е напуснал, но е водил заседанието и е участвал в обсъждането. Въздържал се е единствено от гласуване. С това той е нарушил чл. 63 и чл. 65 от ЗПКОНПИ.

За конфликта на интереси ще бъде подаден надлежен сигнал до КПКОНПИ. Народният представител от "Продължаваме промяната" Иван Манев призовава областния управител на Плевен да сезира административния съд за нередностите при вземане на това решение.

Години наред обществеността в Плевен се бори за адекватна спортна зала и места за разходки, но приоритетите на общинската администрация са далеч от гласа на народа. Нарушавайки всички правни норми, общинските съветници гласуват за изграждането на поредната болница върху спортни площадки. Остават глухи и слепи за исканията на хората и продължават да обслужват частни интереси.

Припомняме, че "Продължаваме промяната“ подкрепя промяна в Националната стратегия за болнична помощ с цел намаляване броя на хоспитализациите и увеличаване на цените на клиничните пътеки. Разкриването на ново лечебно заведение би било стъпка в обратната посока.