Проблем с българския бюджет няма. Това уверяват от ПП-ДБ след вчерашния брифинг на служебния финансов министър във връзка със състоянието на фискалния резерв, предаде репортер на "Фокус".

"Оставихме бюджета в много добро състояние. Края на март има бюджетен излишък от 400 млн. лева", категоричен е Мартин Димитров.

Венко Сабрутев също увери, че държавата е в отлично финансово състояние.

"Фискалният резерв е като една обикновена разплащателна сметка, която всички имаме. В нея влизат нашите приходи и съответно има и разходи", обясни Сабрутев. 

Фискалният резерв бил по-нисък, защото държавата не е получила всичките си приходи, но е направила плащанията, които е трябвало: "1,6 млрд. лева плащания за "Топлофикация". Направили сме плащания от 1,3 млрд. лева по пенсиите. Затова в момента състоянието на фискалния резерв е по-нисък. Направени са разходи, които са планирани". 

По думите на Георги Ганев към края на април състоянието на единната сметка ще бъде приблизително като това в края на март: "Това може да се види в прогнозната сметка на самото министерство".

По отношение на фискалния резерв той каза: "Направени са разходи, които са планирани. Но към края на март 9,9 млрд. лева е имало във фискалния резерв"

"Има текущи приходи и текущи разходи. Разходите се правят в началото на месеца. Приходите идват по-късно, в средата на месеца идват приходите по ДДС, а за април всяка година са големите приходи по данък "Физически лица", обясни още той.