Бившият премиер и председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната – Демократична България" Николай Денков изпрати писмо до председателя на ДПС Делян Пеевски.

"След като се запознахме с Вашата покана за преговори за съставяне на правителство с втория мандат, в синхрон с предизборните Ви изказвания, виждаме, че липсват следните ключови приоритети", посочват от ПП-ДБ и ги конкретизират:

- Върховенство на закона

- Борба с корупцията

- Реформи в съдебната система

- Реформи в регулаторите

- Система за провеждане на честни конкурси

- Пълноправно членство в Еврозоната

- Сухопътен Шенген

"В тази връзка заявяваме, че ПГ на ПП-ДБ няма да участва в преговорите за съставяне на правителство с втория мандат и съобразявайки се с волята на избирателите ще бъдем силна проевропейска опозиция, която ще се грижи за подобряване на живота на българските граждани и ще се бори с всеки опит за корупция и за отклоняване на България от европейския път", казват още от формацията.

В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ ще има конструктивно поведение и ще подкрепя националните приоритети и стратегическите цели на България, които са заложени в нашата програма.

Смятаме, че Вашият подход няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната и да възстанови доверието на избирателите в институциите", се казва още в позицията на "Продължаваме Промяната – Демократична България".

"Заедно с ГЕРБ Вие предизвикахте предсрочните избори, сега е Ваша отговорността за създаване на правителството", се посочва в нея.