ПП-ДБ призовават депутатите да се приемат необходимите закони, за да бъде получен вторият транш по ПВУ. Това заявиха Атанас Славов и Стою Стоев от втората политическа сила в кулоарите на парламента, предаде репортер на "Фокус"

"От шест месеца е приет Закона за противодействие на комисията и трябваше досега да извърши избор на независима деполитизирана комисия. Това беше блокирано, не се случва.

От една година е приет Закона за защита на сигналоподателите, който тогава беше приет с амнистия, а ние искахме да изпълним критериите на Европейската комисия да важат защитите назад във времето", заяви Славов. 

Стою Стоев заяви, че днес ще бъде внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на сигналоподателите. Той добави, че от ПП-ДБ са готови да приемат правилата за избор на членовете на новата Комисия за противодействие на корупцията. 

"Призоваваме народните представители да приемем всички мерки, които са по второто плащане по ПВУ. Те са четири - Законът за защита на лицата, подаващи сигнали, Законът за несъстоятелност на физическите лица, Правилата за КПКОНПИ и Пътната карта за климатична неутралност", заяви той. 

"Отговорността е в Народното събрание да се случи второто плащане по ПВУ. Призовавам народните представители да загърбим политическите страсти и да приемем полезните за страната законопроекти", каза още Стоев.