Проблемите с борбата и защитата от домашно насилие са големи. Липсва достатъчно надеждна гаранция и ефективна защита за опазване на живота, здравето и правата на лицата в риск от домашно насилие, затова предлагаме мерки за решаването на този проблем. Това заяви народният представител от "Продължаваме Промяната - Демократична България" Надежда Йорданова при представянето на законопроекта за изменение на Закона за домашното насилие, съобщават от партийния пресцентър.

Статистиката показва, че през 2019 г. общо 22 591 български граждани са подали сигнал за домашно насилие. През 2020 г. техният брой вече нараства на 27 433, през 2021 г. подадените сигнали са 27 557, а през 2022 г. са вече 35 751 г. Голяма част от тях впоследствие не се поддържат под страх от отмъщение, съответно вторична виктимизация.

В законопроекта на ПП-ДБ на първо място се предлага разширяване на кръга защита на защитените лица. Улеснява се достъпът до правосъдие в изпълнение на ангажимент, който България е приела през 2012 г. през ратификацията на Конвенцията за правата на хората с увреждания - да се предоставя право на застрашените лица да имат пряк достъп до правосъдие.

Предлага се въвеждане забрана на извършителя да осъществява контакт с пострадалия под каквато и да е форма, включително по телефон, чрез електронна, обикновена поща и факс, както и всякакви други средства и системи за комуникация.