“Продължаваме промяната-Демократична България" представиха своя законопроект за реформа на службите. От втората политическа сила предлагат нов механизъм за избор на ръководствата спрямо това дали те се оглавяват от председател, който е военнослужещ или цивилен. Това обявиха на брифинг в парламента съпредседателите на ПП-ДБ Кирил Петков и ген. Атанас Атанасов, предаде репортер на “Фокус".

“Има два механизма в зависимост дали началникът, който ще бъде предлаган, ще бъде военнослужещ или цивилен. Ако той е от генералитета, трябва да отиде при президента, ако е цивилен, това нещо трябва да стане в Народното събрание", обясни Атанас Атанасов.

“По отношение на Агенциите (бел от ред - ДАНС, ДАТО, ДАР) предложението трябва да има от Министерски съвет, а изборът да е от Народното събрание.

За да има баланс, изборът да става в Народното събрание, и то след изслушване в ресорните комисии" каза още той.

Пт ПП-ДБ се надяват на подкрепа от своите партньори в управлението, както и от останалите политически сили. Те смятат, че след като народните представители се запознаят с текстовете, с предлаганите промени, ще съберат нужното мнозинство.

“Това не е подкрепа за ПП-ДБ или за конкретното правителство, а за приоритета Шенген", категоричен бе Атанасов.

Кирил Петков заяви, че на работното му посещение в Австрия от миналата седмица са били обсъждани темите за сигурността по границите ни: “В четвъртък и петък миналата седмица бях на срещи в Австрия. Темата беше Шенген и сигурността в Шенгенското пространство. Те заявиха ясно, че най-големият въпрос във връзка с тяхното вето е сигурността за миграционните потоци".

“Ние разбираме, че тази отговорност е не само на правителството, а и на Народното събрание", допълни Петков.

Той призова ГЕРБ да преосмислят позицията си, тъй като по-рано през деня Бойко Борисов заяви, че първата политическа сила не подкрепя реформата.

“Службите за сигурност трябва да бъдат реформирани. Едновременно с това ние знаем, че колегите от ГЕРБ показват непълна готовност да подкрепят законите, надявам се да преразгледат позицията си, защото Шенген е огромен приоритет за нас", каза Петков.

Припомняме, че по-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира темата от Пловдив, като се обяви против смяната на директорите на специалните служби, но обеща, че темата ще се обсъжда след изборите.

"Аз съм против депутат от една партия да стане директор на една служба. Имахме вече такъв случай", допълни той.