Сглобката трябва да си довърши вторите девет месеца. Ако видим, че ГЕРБ реално са готово да свършат тази работа и да видим, че имаме регулатори, които работят, че имаме съдебна система, която работи, че имаме служби, които работят и са реформирани, тогава, след девет месеца, може да говорим за коалиционно споразумение. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков в кулоарите на парламента по повод предложението от страна на ГЕРБ-СДС за подписване на коалиционно споразумение, предаде репортер на "Фокус"

"Няма да влезем в коалиции, докато не видим, че реформите са случили", добави той. 

"Следващите двете месеца е време реформите реално да се случат. Не на думи, не на хартия", категоричен бе Петков. 

По думите на съпредседателя на ПП-ДБ първите две политически сили са се събрали, за да направят реформите, които българските граждани искали в областта на съдебната система, регулаторите, службите и др. Именно, ако те бъдат осъществени, то според Кирил Петков ще има основание за подписването на коалиционно споразумение. 

Той отново повтори, че ПП-ДБ не разпределяне на местата в регулаторите или съдебната система, а поставяне на хора, които са независими. 

Относно това кой колко министри да има в кабинета, Петков каза, че този въпрос няма да се обсъжда, докато не видят готовност в ГЕРБ-СДС да направят "крачката напред за реалната форма в регулаторите".

"Ако видим, че в документа, който те ни предлагат, описват ясно как тези регулатори ще бъдат сменени, така че всички да чувстваме, че тези регулатори ще бъдат независими, това вече ще е голяма стъпка напред", обясни Петков.