ПП-ДБ направиха специално обръщение, настояха да се състави правителство с втория мандат, а премиерът да бъдел от ГЕРБ-СДС. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов от парламентарната трибуна по време на дебатите за определяне на първия мандат за неизпълнен, предаде репортер на "Фокус"

Атанасов прочете специално обръщение до ГЕРБ-СДС. То се отнасяше до втория мандат и призовава първите да се състави кабинет. "Ние потвърждаваме готовността си да реализираме този мандат. Готови сме да го направим съобразно взаимно спазване на ангажиментите, които поехме взаимно преди 9 месеца". 

По думите му министър-председателя трябвало да бъде взаимноприемлива кандидатура, излъчена от ГЕРБ-СДС. Съставът на Министерския състав да бъде същият, който и до момента, защото след преговорите станало ясно, че не може да се договори нов. Структурата също щяла да остане същата. 

Той прочете още, че председателите на двете парламентарни групи трябва да подпишат споразумението с гаранциите за реформи. 

"Аз участвах в преговорите, няма да вляза в детайли как са протекли тия преговори. Искам да кажа нещо важно, нека да го чуят от ГЕРБ, да го чуе господин Борисов. Ние бяхме добронамерени и през цялото време стояхме в залата. Дамите от ГЕРБ четири пъти напускаха преговорите и не знаехме дали ще се върнат", заяви той.

Според Атанасов, ако не се стигне до разбирателство с ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ ще върне мандата неизпълнен. В момента те изчаквали отговор от първата политическа сила. 

През цялото изказване на Атанасов се чуваше присмех, а слизайки от трибуната, съпредседателят на ПП-ДБ бе съпроводен с ръкопляскания.