ПП-ДБ искат комисия за Пътната карта и Турски поток. Това каза в парламента депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев, предаде репортер на "Фокус".

"Внесохме в деловодството на Народно събрание проект на решение за създаване на временна комисия, която да изследва фактите и обстоятелствата около изчезналата "Пътна карта“, която впоследствие беше намерена в имейлите на руски депутати, както и всички факти и обстоятелства около изграждането на газопровода "Турски поток“, заяви Сабрутев.

ПП-ДБ бяха попитани защо сега се настоява за създаването на такава комисия, Сабрутев обясни, че тази тема е била обект на обсъждане по време на преговорите между тях и ГЕРБ-СДС за създаването на правителството. Според Сабрутев те отказвали въпросът да бъде разгледан от Народното събрание.

"Обществото трябва да знае защо България осигури стартиране на войната в Украйна, защо България даде тази възможност. Българските граждани трябва да знаят защо бяха похарчени 3 млрд. лева за руска тръба, която ще превозва руски газ“, заяви той.

Според Ивайло Мирчев още на 6 март от ПП-ДБ са попитали енергийния министър дали показаната "Пътна карта“, която бе изкарана в последните седмици, е истинската.

По думите му самото Енергийно министерство не е убедено как изглежда тя.

"Имахме тръба, която идваше от Русия към България, нямаше никаква причина да бъде строен "Турски поток“, защото ние освен че загубихме 3 млрд. от строителството, загубихме 2 млрд. от транзитните такси, които България щеше да получи от тази стара тръба, изградена по съветско време“, заяви Мирчев.

Мартин Димитров каза, че депутатите от ПП-ДБ поискали копие от руската страна, но и оттам такова не било осигурено.