ПП-ДБ чакат втория мандат, но склонни за управленска програма с ГЕРБ-СДС. Това се очерта от лидерската среща в парламента между двете политически коалиции в опита за намиране на решение за съставяне на кабинет. ГЕРБ дори заявиха - трябва да ни предложите министри и премиер, за да помислим.

На нея присъстваха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Десислава Атанасова, Даниел Митов, Томислав Дончев и Румен Йончев. Кирил Петков, Асен Василев, акад. Николай Денков, Христо Иванов, ген. Атанас Атанасов и Владислав Пенев са представителите на ПП-ДБ. 

Още в началото Борисов подчерта, че трябва да се намери начин за изход. "При нови избори ще доведем ситуацията до същите преговори", каза той. Лидерът на ГЕРБ акцентира по темата за бюджета и бе категоричен, че политиците трябва да поемат ангажимент към приемането му. Той припомни приоритета на ГЕРБ по темата за 3% бюджетен дефицит.

“Имаме ясно решение от нашите избиратели и формации и то е, че ние не може да подкрепим правителство с първия мандат, но сме готови да говорим по тези политики, особено по темата с бюджета", повтори позицията си съпредседателят на коалицията ПП-ДБ Кирил Петков.

"Трябва да има правителство – иначе работим на два такта. Ако правилно съм разбрал, искате да ви подкрепим с втория мандат и да ви контролираме през Народното събрание. Има и други партии, можем да организираме много мощна коалиция. Да чуем все пак – "празен чек“ или "котка в чувал“. Трябва да ни предложите премиер и министри, за да можем да мислим“, коментира Борисов.

"Ситуацията е нестандартна, затова и предложенията, и решенията са такива", обобщи той. 

Асен Василев каза, че предлагането на състав на кабинет от втората сила преди първия мандат не е традиционен подход, а това налага да се обсъдим с органите на формацията.

На срещата стана ясно и че Бойко Борисов и Кирил Петков са си простили и "могат да свършат добра работа".