Има огромна пробойна в системата на МВР и трябват сериозни мерки за справянето на тези пробойни, за да може МВР да изпълнява функциите си, а именно да пази обществения ред и сигурността на гражданите на Република България. Това коментира о.з.полк. Чавдар Петров, председател на Асоциация "Сигурност“, бивш зам. директор на Национална служба "Сигурност“ в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Не съм против конкурсите, напротив. В тях има много хубави неща. Но може би трябва като мине конкурсът, да се назначи на един изпитателен срок, примерно за 6 или за 9 месеца, но преките му началници да преценят – не само преките началници, а и колегите му там да преценят става ли или не става. Знаете ли, по наше време ние така назначавахме наставник. Като дойде младият работник да работи, назначаваме наставник. И този наставник, освен че го обучава, той го преценява дали става за определената длъжност, на която е назначен, или не става. И оценката на наставника, след като минеше тоя срок, така беше решаваща в кариерното развитие на хората. А сега такова нещо няма“, допълни той.

"В обществото върви – дали е слух или истина, не мога да кажа, но върви, че за да станеш полицай, и то на определено място, трябва да си платиш“, посочи Петров.

Има огромна пробойна в кадровия подбор на полицаите, в това число и по отношение на поведението и външния вид, отбеляза още той.

"Може би не ги учим на това в учебните заведения, а те са две – Академията на МВР и Средното полицейско училище, сержантско училище. Може би не ги учим, не знам. И на мен ми прави впечатление. И ми прави впечатление – и аз съм пътувал из Европа, из Турция много, – че когато влезем от Европа в Сърбия, общо взето в Сърбия, в Македония и в България навиците и маниерите на полицията са едни и същи. Аз не съм чул и действително не съм чул, а и няма такова нещо, в Академията на МВР да дойдат обучители да речем от Австрия или от Германия, или от Франция, или от Италия, или от Гърция дори, за да научат нашите хора как да се държат. А това важи с много по-голяма степен за Средното полицейско училище, защото повечето кадри излизат от там“, допълни още полк. Чавдар Петров.

Евелина БРАНИМИРОВА