Отстраняването ми беше абсолютно планирано - така определи смяната си като председател на КЗП вече бившият ръководител на комисията Иван Френкев. В студиото на "Денят започва" той обясни, че членовете и състава на новата комисия са същите, които са били обявени преди месец.

"Решението на МС е от понеделник, но още през август започнаха спекулациите, че служебния кабинет ще смени цялото ръководство на КЗП. Ние бяхме принудени да свикаме пресконференция, защото по-късно се оказа, че всъщност дори държавни институции адресират КЗП до новия председател и името му, което беше малко фрапантно без да има решение", каза Иван Френкев - бивш председател на КЗП.

Според него, слуховете и информацията, която са имали, е че съставът на комисията ще бъде сменен веднага щом служебното правителство стъпи в длъжност. Той уточни, че не са имали разговори с министър Никола Стоянов и допълни, че това служебно правителство няма интерес в политиката за защита на потребителите.

По думите му, проверките в КЗП са били защо си вършат работата.

"Публикували сме отчет за това какво сме свършили през тези три месеца и става въпрос за проверките срещу спекулата, проверките за обявяването на цените на стоките от първа необходимост, проверките за райския газ, планираните проверки за Лято 2022 в сферата на туризма и изглежда сякаш нашите проверки са подразнили някакви кръгове, които министър Никола Стоянов очевидно защитава", каза още Иван Френкев.