Отпускат първоначално 100 млн. лева за изграждането на Националната детска болница. Това заявиха служебните министри на финансите и здравеопазването Людмила Петкова и  Галя Кондева по време на брифинг в Министерския съвет във връзка с проекта за изграждане на Националната детска болница, предаде репортер на "Фокус"

"Осигурени са 100 млн. лева от държавния бюджет, които са първо финансиране по разчистване на терена, за проектиране и други дейности. С Европейската инвестиционна парка е сключено споразумение за осъществяване на консултантски услуги. Услугите ще бъдат предоставени от избран от Европейската инвестиционна банка белгийски консорциум, който ще изготви три стратегически документа по отношение структурата, функциите и необходимото оборудване и обзавеждане на болницата", заяви Петкова. 

Септември месец се предвижда да стартира процеса по проектиране, като се избере изпълнител на обществената поръчка за изготвянето на проекта. От следващата година трябва да започне строителството на болницата. 

"Необходимите средства за изграждането на Националната детска болница ще бъдат предвидени в бюджета за 2025 година, както и в средносрочната бюджетна прогноза. Те ще включват средствата, които са необходими за изграждането на болницата, както и за обзавеждането и оборудването", обясни финансовият министър.

Служебният здравен министър заяви, че правителството ще работи за ускоряването на процеса по изграждането на болницата. По думите ѝ тя трябва да бъде готова до май 2028 година, като срокът се съкращава с 9 месеца спрямо първоначално заложеният. 

По отношение на изявлението на служенния премиер Главчев по-рано днес, че изпълнителят на разчистването на терена се е забавил с дейностите, Кондева каза, че е имало технически проблеми, които обаче вече са били преодолени. Тепърва обаче ще се определя структурата на болницата.

"Работим усилено за съкращаване на всички срокове. Това изисква много работа и по-голям капацитет. Най-оптимистичният вариант беше четири години от започването на първоначалните строителни дейности, със сегашния актуализиран план, съкращаваме този период с девет месеца", посочи изпълнителният директор на "Здравната инвестиционна компания за детска болница" д-р Влатко Глигоров.

По думите му това е най-оптимистичният варинт. "Идеята не е да се закриват лечебни заведения, а да се трансформират, за да се увеличи капацитетът и достъпността", допълни той.