Отпускат 2 млн. лева за 273 пациенти в психиатрични болници, а освен това се очакват се законодателни промени, свързани с психичното здраве, които парламентът да разгледа и приеме в Закона за здравето. Това обяви Деница Сачева от ГЕРБ-СДС, която е и председател на временната комисия за защита правата на психичноболните пациенти, предаде репортер на "Фокус"

Депутатите ще внесат законодателни промени, които са подкрепени с пълно единодушие в комисията, а всички парламентарни групи застават зад нуждата от законодателни промени. 

"Комисията многократно повдигна въпроса със средствата, които се отделят за психиатрична помощ в България, както и проблемите на психичноболните пациенти и на лекарите, които се грижат за тях", обясни Сачева.

Комисията е взела решение да задължи Министерство на здравеопазването, съвместно с Министерството на финансите, да внесат постановление на Министерски съвет да отпуснат 2 млн. лева за лечението и издръжката на 273 души, които се намират в държавните психиатрични болници и са изоставени от своите близки. 

"Част от тях вероятно не е необходимо да бъдат на лечение, но тъй като за тях няма намерени подходящи социални услуги, на практика са изоставени на издръжката на персонала в тези болници. Нещо, което считаме, че е напълно неприемливо. Призоваваме Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите да вземат мерки в спешен порядък", заяви Сачева. 

Друго решение, взето от комисията, е в рамките на бюджетната процедура за "Бюджет 2025" да бъдат отпуснат 30 млн. лева за психиатрична помощ в страната.

В Закона за здравето са предвидени промени, свързани с гарантиране правата на пациентите с психични заболявания, създаване на комисии за психично здраве към общинските съвети на общините, на чиято територия функционират лечебни заведения - те ще трябва да помагат за ресоциализацията на хората, които са с психични разстройства.