За момента, тъй като все още не е в сила отмяната на таксите в държавните университети, няма влияние върху инфлацията. Ако бъде прието това, то със сигурност ще има влияние върху инфлацията в посока нейното понижаване. Това каза председателят на Националния статистически институт Атанас Атанасов по време на изслушването си в парламента относно показателите, имащи отношение към действията на правителството за приемане на еврото, предаде репортер на "Фокус".

Председателят на НСИ разясни, че процентът, с който ще се понижи инфлацията зависи от обхвата на мярката и дали изобщо тя ще бъде въведена. Но бе категоричен, че понижението ще бъде дългосрочно.

Попитан за това дали намаляването на цените на добив на дървесината ще окаже влияние върху инфлацията, той обясни, че за да има промяна, която да окаже ефект, то това трябва да бъде в цената за крайния потребител.

"Инфлацията е последният критерий, който България все още не успява да покрие от критериите за членство в  еврозоната", каза той по-рано в изложението си.

Той увери обаче, че инфлацията не може да се манипулира чрез структурата на потребителската кошница.

"Ако една стокаси променя цената, но си влошава качеството", значи имаме инфлация.

Той каза, че НСИ не прави прогнози каква ще бъде инфлацията или какъв ще бъде брутният вътрешен продукт. Единствената прогноза, която се прави от НСИ, е свързана с демографската картина.  

Атанасов заяви, че НСИ работи стриктно, спазвайки Кодекса на европейската статистическа практика. Той бе категоричен, че върху НСИ няма натиск и заяви, че ще си подаде оставката веднага, ако някой се опита да окаже такъв.

"Отричам върху мен да е оказван натиск да променям или манипулирам каквито и да било статистически данни", категоричен бе Атанасов.

"Ще има специална мисия на "Евростат" есента в България, кяото ще бъде посветена изцяло на инфлацията", обяви той.

Той добави, че от вчерашния ден има мисия на ОИСР в НСИ, която също проверя как се измерва инфлацията у нас.