"Всичко добро, което може да се направи в държавата, се прави от предприемчиви хора – дали в академичната, дали в индустриалната сфера. Депутатите ни представляват, тяхната роля е да намират баланса между различните интереси в обществото. Това заяви финансистът Левон Хампарцумян.

По думите му обществото лесно се поддава на идеята, че някакъв върховен арбитър може да реши всички спорове, което е наивно, дори въпросният човек да бъде най-добронамерен. Подредбата на обществото, ефективните процеси в управлението на икономиката – това ще ни дърпа напред.

Забавянето на инфлацията е очаквана новина. По-добре вместо да казваме добра или лоша да се съобразяваме с факторите, които я увеличават или намаляват и да се опитваме да я потискаме.

Относно обединените кредити той обясни, че в случай на затруднено обслужване на кредитите, може да се разговаря с финансисти. Разговаря се с читава финансова институция, а не с кварталния лихвар, категоричен бе Хампарцумян.

Неговите препоръки са хората да не взимат кредити на ръба на възможностите си, кредитите да се вземат за разумни неща. Вземайки кредит човек трябва да има някакъв буфер, за да може да действа, каза финансистът пред NOVA News.

"Рисковете никога не изчезват. Докато икономиката върви добре, не би трябвало да има проблем в банките. Относно ипотеките ще има по-високи лихви, но повишението става бавно. Може да очакваме повишаване, няма да е драматично, няма да е рязко", допълни Хампарцумян.